Choroby układu pokarmowego

Drobne bóle w jakie brzusznej, czy małe niestrawności – często ignorujemy tego typu problemy, tymczasem okazuje się, że mogą to być pierwsze objawy poważnych chorób.

W tym dziele będziemy poruszać zagadnienia związane z chorobami układu pokarmowego, opowiemy o ich przyczynach, objawach, metodach diagnozowania oraz leczenia, a także profilaktyce tych chorób.


Choroba wrzodowa

Wrzody są to ubytki w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy, można je porównać do małych ranek w żołądku. Spowodowane są upośledzeniem mechanizmu obronnego żołądka lub dwunastnicy na skutek działania kwaśnych soków żołądkowych.

Choroba wrzodowa diagnozowana jest poprzez badanie nazywane gastroskopią, polegające na wprowadzeniu przez przełyk do żołądka sondy.

Leczenie choroby polega na podawaniu przez dwa tygodnie dwóch odpowiednio dobranych antybiotyków oraz blokerów pompy protonowej, które blokują wydzielanie soku żołądkowego. Konieczna jest dieta, która eliminuje potrawy nasilające dolegliwości: soki, owoce, potrawy ostre i tłuste.

Istnieje wiele różnych przyczyn powstawania wrzodów są to:
– bakteria Helicoacter pylori,
– dziedziczenie, jeśli ktoś w rodzinie miał wrzody, istnieje ryzyko ich wstąpienia
– zagrożone są osoby z grupą krwi 0
– nadmiar kwasu solnego
– zarzucanie żółci do żołądka
– nadużywanie leków
– stres


Zapalenie żołądka

Zapalenie żołądka – tym terminem medycyna określa wszystkie uszkodzenia błony śluzowej żołądka. Mogą mieć one podłoże toksykologiczne, autoimmunologiczne oraz infekcyjne.

Infekcje uszkadzające błonę żołądka najczęściej wywołane są przez bakterię Helicoacter pylori, ponad 80% populacji jest nią zarażona, ale nie u wszystkich powoduje ona skutki w postaci zapalenia żołądka.

Czynniki toksykologiczne to alkohol, żółć oraz niektóre leki.

Do czynników autoimmunologicznych dochodzi, gdy organizm wytwarza przeciwciała skierowane przeciw własnej błonie śluzowej.

Zapalenie żołądka diagnozowane jest poprzez gastroskopię, a leczone poprzez podawanie antybiotyków i blokerów pompy proteinowej. W przypadku zapalanie wywoływanego przez czynniki autoimmunologiczne chory do końca życia musi przyjmować witaminę B12.


Refluks

Refluks fachowo bywa również nazywany zarzucaniem żołądkowo – przełykowym, jest to sytuacja gdy kwaśna treść żołądka cofa się do przełyku.

Objawy: piekący ból w dolnej części klatki piersiowej, zgaga, a niekiedy kaszel, astma, zapalenie zatok.

Ponieważ refluks często ma objawy podobne do chorób układu krążenia i układu oddechowego konieczna jest szczegółowa diagnostyka. Do zdiagnozowania tej choroby używa się: badania RTG przełyku z kontrastem, gastroskopii, testu omeprazolowego, 24 godzinnej pH-metrii i manometri przełykowej.

Leczenie polega na podawaniu blokerów pompy proteinowej, aż do wyzdrowienia pacjenta, w ciężkich przypadkach operacji chirurgicznych. Koniczne jest również stosowanie diety eliminującej powstawanie refluksu.

Przyczyny: stres, siedzący tryb życia, nieodpowiednia dieta.


Zespół jelita drażliwego

Jest to przewlekła choroba układu pokarmowego związana z nieprawidłowa pracą jelit, która w efekcie prowadzi do zaburzeń wypróżniania. Może przyjmować postać długotrwałych biegunek lub zaparć.

Przyczyny choroby nie zostały dokładnie poznane, ale przypuszcza się, że jest to choroba cywilizacyjna związana ze złym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej, stresem.

Objawy to bóle w podbrzuszu lub w lewym dolnym rogu brzucha, biegunka, zaparcia.

Diagnostyka polega na wykonaniu serii badań wykluczających organiczne przyczyny powodujące określone objawy.

Nie istnieje skuteczna metoda wyleczenia tej dolegliwości, stosowane metody mają za zadanie łagodzić jej objawy, należy unikać stresów oraz prawidłowo się odżywiać.